Een jaar van doen

Tijdens de raadsvergadering van 9 oktober jl. bood wethouder Martin Monrooij de eerste programmabegroting aan de raad aan. Dit deed hij door de voorzitter van de raad een koffertje met een CD-rom te overhandigen. Met deze symbolische handeling gaf Monrooij aan dat er twee nieuwe zaken zijn op te merken rond deze begroting.

Ten eerste is de begroting totaal anders opgebouwd. Er is een programmabegroting voor en door de raad, die de kaderstellende en controlerende functie van de raad ondersteunt. En er is een productenbegroting voor en door het college, die de bestuursbevoegdheden – de uitvoerende functie – ondersteunt. De raad en het college krijgen op die manier elk hun eigen begroting. Met deze begroting geeft het college een antwoord op de vraag van de raad. Overhandigen van de begroting hoort daar dan bij. Vorig jaar heeft de raad gevraagd de begroting meer onder de aandacht van de Nieuwegeinse bevolking te brengen. Voor het eerst zal daarom de begroting dit jaar ook digitaal te vinden zijn op het internet. Op 11 november vanaf 13.00 uur zal de gemeenteraad zich uitspreken over de begroting.

De begroting 2004: wat doet de gemeente wel en wat doet ze niet meer. Het college is er in geslaagd om een sluitende begroting voor 2004 te presenteren, waarbij ondanks de moeilijke financiële situatie, ook nog ruimte is voor een aantal nieuwe zaken. Wel geeft het college in haar begroting richting de raad een ‘winstwaarschuwing’ af. Er is de komende jaren veel extra geld nodig om de voorzieningen in de stad op een kwalitatief goed niveau te houden. En er moeten ingrijpende keuzes worden gemaakt: welke voorzieningen kan de gemeente zich nog wel en welke kan ze zich niet meer permitteren?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk